Desert prajitura cu crema de vanilie

de gaby_duceag in Prajituri, 21 Aug 2017 | 27281 vizualizari

 

Prajitura asta cu crema delicioasa, are doua variante. O crema pe baza de galbenusuri procesate pe baie de abur si una pe baza de budinca de vanilie la plic. Alegeti care doriti, eu am preferat cea cu budinca, nu am nimic impotriva folosirii unul plic, de doua ori pe an.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • putina sare
  • Pentru crema
  • un plic budinca de vanilie (care se prepara la cald) + 4 linguri zahar
  • 200 g unt
  • 420 ml lapte
  • Pentru ornat
  • 180 ml frisca batuta, indulcita
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • In plus
  • 4 linguri zahar pentru caramelizat
Portii: 24
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema de vanilie:

Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile, apoi adauga, lingura cu lingura, zaharul.
Nu te opri pana ce zaharul nu e diluat COMPLET.
Galbenusurile bate-le putin cu furculita cu un varf cutit sare.
Adauga-le peste albusuri. Cerne faina deasupra vasului cu ouale, apoi omogenizeaza totul amestecand usor, de jos in sus.
Unge o tava de 20/28 cm cu ulei, presara faina pe fundul ei si pune compozitia, lingura cu lingura. Niveleaza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana prinde culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
Lasa-l la racit cateva ore.
Crema.
Pune 400 ml lapte la fiert.
Intr-un ibric pune praful de budinca cu cei 20 ml lapte ramasi si 4 linguri zahar. Omogenizeaza bine.
Cand laptele a ajuns la punctul de fierbere toarna in fir subtire budinca amestecand continuu. Lasa la fiert pana ce se ingroasa si se desprinde de peretii vasului.
Acopera crema cu folie alimentara sa nu faca crusta si las-o la racit.
Mixeaza untul spuma. Adauga cate doua linguri din crema rece si mixeaza usor.
In cealalta varianta a cremei, mixati pe baie de abur 4 galbenusuri cu 120 g zahar pana se topeste tot zaharul, apoi cand amestecul e racit incorporati untul batut spuma si un plic zahar vanilat)
Taie blatul in doua felii.
Aseaza prima felie de blat in tava in care l-ai copt.
Caramelizeaza cele patru linguri de zahar pe care le-am mentionat la ingrediente „in plus” pana capata culoarea chihlimbarului.
Fierbinte pune-l, lingura cu lingura, rapid, peste felia de blat.
Lasa-l sa se raceasca apoi intinde crema peste el.
Niveleaza, aseaza al doilea blat si intinde frisca batuta.
Rade ciocolata deasupra si da prajitura la rece pentru cateva ore.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Coca-Cola